fbpx
 

Antyoksydanty – profilaktyka chorób nowotworowych

Od dawna wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na zdrowie. Coraz więcej mówi się o tym, że to właśnie prawidłowe żywienie wpływa na zahamowanie powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym raka. Kluczowe dla utrzymania zdrowia jest stosowanie antyoksydantów. Czym dokładnie są antyoksydanty i gdzie je znajdziesz? 

Antyoksydanty – strażnicy młodości

Mówiąc najprościej, antyoksydanty to naturalne związki chemiczne, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te drugie wytwarzają się w ciele m.in. na skutek spożywania alkoholu, palenia papierosów, cierpienia na przewlekły stres lub kontaktu z zanieczyszczeniami powietrza. Antyoksydanty znakomicie wspomagają organizm i dbają o zachowanie równowagi. Te związki chemiczne pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji – chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. A dlaczego przeciwutleniacze dobrze zapobiegają powstawaniu nowotworów? Właśnie dzięki temu, że wyłapują wolne rodniki. Warto wiedzieć, że to one przyczyniają się do uszkadzania cząsteczek DNA i tym samym do powstawania różnych mutacji.

Najlepsze źródła antyoksydantów

Do najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy zalicza się między innymi witaminę C oraz witaminę E. Kwas askorbinowy znakomicie wyłapuje wolne rodniki oraz wspiera pracę układu odpornościowego, a z kolei witamina E opóźnia starzenie. Znajdziesz ją przede wszystkim w olejach roślinnych i orzechach. Witaminę C dostarczysz organizmowi chociażby dzięki spożyciu czerwonej papryki, brukselki oraz soku z czarnej porzeczki. Pozostałe źródła antyoksydantów to chociażby owoce jagodowe, zielona herbata, migdały czy  truskawki. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na jagody – te bogate w cenne składniki owoce wyróżniają się właściwościami przeciwzapalnymi, a dodatkowo wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.



PolandGerman