
03 Sie Dieta roślinna po 50. roku życia
Dieta roślinna jest odpowiednia dla osób w różnym wieku. Warto jednak podkreślić, że powinna być odpowiednio zbilansowana, ponieważ wówczas zyskamy pewność, że nie będzie wiązała się z niedoborami. Jak mądrze zaplanować dietę roślinną po pięćdziesiątym roku życia?
Zadbaj o poziom wapnia
U kobiet, które ukończyły 50. rok życia, zapotrzebowanie na wapń zwiększa się aż o 20%. Ma to związek ze zmianami menopauzalnymi w ciele. Warto dbać o uzupełnianie tego pierwiastka, ponieważ ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie układu kostnego. Wapń najłatwiej uzupełniać poprzez produkty mleczne. Niezwykle bogaty w ten pierwiastek jest ser żółty. Ponadto polecamy też sięgać po maślankę, kefir czy mleko.
A co z osobami, które są na diecie wegańskiej i nie spożywają nabiału? W takiej sytuacji należy koniecznie zadbać o roślinne źródła wapnia. Zalicza się do nich m.in. koperek ogrodowy, mak, sezam, pokrzywę zwyczajną, nasiona chia, migdały, rukolę czy fasolę. Jeśli masz problem z pozyskaniem odpowiedniej dawki wapnia przez dietę roślinną, zadbaj o włączenie suplementacji.
Białko w diecie roślinnej
Po czterdziestym roku życia należy uważnie przyglądać się spożyciu białka. Dlaczego? Ponieważ z wiekiem spada procent masy mięśniowej; duża zawartość białka w diecie może spowolnić ten proces. Do najlepszych źródeł roślinnego białka zalicza się między innymi soczewicę, komosę ryżową, orzechy i masło orzechowe, soję, groszek czy ryż.
Jedz różnorodnie
Dieta wegańska oraz wegetariańska pozostawia duże pole do popisu! Mnogość roślin strączkowych, sezonowych warzyw i owoców, a także duży wybór produktów zbożowych ułatwiają dostarczenie do organizmu cennych składników odżywczych. Warto korzystać z tego dobrodziejstwa. Dobrze zbilansowana dieta roślinna może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz ataku dny moczanowej. Ponadto pozytywne skutki diety wegańskiej zauważa się również u tych osób, które zmagają się z artretyzmem.