
15 Sie Jedz na zdrowie: kiszonki na zimę
Sierpień i wrzesień to dobry czas na przygotowanie zdrowych kiszonek. Kiszenie to prosty i tani sposób na wydobycie z warzyw mocy witamin i cennych substancji. Warto przygotować sobie zapas kiszonek na zimę i korzystać z nich w miesiącach, które są ubogie w świeże warzywa i owoce. Dziś opowiemy Wam o klasycznych metodach kiszenia, a także o kilku nietypowych warzywach, które z powodzeniem można ukisić, a następnie dodawać je na przykład do sałatek! 😊
Kiszenie warzyw – dlaczego warto to robić?
Kiszenie to proces oparty o fermentację mlekową. Rozwijające się bakterie mlekowe w procesie kiszenia wytwarzają kwas mlekowy, który czyni środowisko nieprzyjaznym dla drobnoustrojów. Dzięki temu zakiszone warzywa nie psują się i można śmiało spożywać je przez cały rok. W procesie kiszenia otrzymujemy niezwykle zdrowe warzywa, które znakomicie wspierają odporność. Duża zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni organizm przed atakami szkodliwych drobnoustrojów. Co więcej, kiszone warzywa wyróżniają się też sporą zawartością witaminy C, która jest niezbędna do stymulacji procesu kolagenogenezy. Sprzyja on prawidłowemu rozwojowi skóry oraz utrzymaniu jej jędrności.
Ponadto kiszonki w trakcie procesu kiszenia wzbogacają się o dodatkową porcję witamin. To dlatego właśnie w kiszonych warzywach znajdziesz między innymi witaminę K, A czy witaminy z grupy B. Po kiszonki stanowczo powinny sięgać również osoby przechodzące kurację antybiotykową. Nie bez powodu mówi się, że kiszonki to naturalny probiotyk, który świetnie wspiera funkcjonowanie flory bakteryjnej organizmu.
Jakie warzywa można kisić?
Choć na polskich stołach zdecydowanie najczęściej goszczą kiszone ogórki oraz kapusta, to zachęcamy do tego, by otworzyć się na nowe, kulinarne doznania. Do warzyw, które świetnie przechodzą proces kiszenia należy m.in. dynia. W połączeniu z korzennymi przyprawami stworzy bardzo aromatyczny przysmak, który świetnie podkreśli wiele dań. Warto też kisić buraki – otrzymany z nich zakwas nadaje się do wzbogacenia wigilijnego barszczu. Warte uwagi są również kiszone rzodkiewki. Ich kwaśny smak dobrze łączy się na przykład z mięsnymi lub roślinnymi burgerami.