fbpx
 

Letnie, mrożone desery na upały

Szukasz propozycji smacznych, letnich deserów? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka naprawdę prostych przepisów. Zachęcamy do przetestowania!


Sorbet z arbuza

Do zrobienia sorbetu z arbuza potrzeba jednego składniku i… foremki na lato. Zmiksuj arbuza blenderem na gładko, przełóż do foremek i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. I smaczny, orzeźwiający deser gotowy! Prawda, że to proste? Oczywiście, taką bazę deserową można dowolnie modyfikować, dodając do niej na przykład świeże owoce czy też wzbogacając o śmietankę kremówkę.

 

Dalgona coffee

Dalgona Coffee to kawa, która stała się szczególnie popularna wiosną. Ta propozycja podania mrożonej kawy świetnie sprawdzi się też latem. Przygotowanie jej jest naprawdę banalnie proste! Jak zrobić własną dalgona coffee? Potrzebujesz do tego:

– 2 łyżek kawy rozpuszczalnej,

– 2 łyżek cukru,

– 2 łyżek wrzątku,

– 300 ml schłodzonego mleka,

– kilku kostek lodu.

Kawę zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Następnie dodajemy cukier i ubijamy mikserem kawę na gęstą pianę. Przelewamy mleko z kostkami lodu do szklanki, na wierzch dodajemy kawową piankę i podajemy od razu. Smacznego!

 

Lody malinowe na bazie mleka kokosowego

Maliny smakują wspaniale nawet zerwane prosto z krzaka, ale w towarzystwie mleka kokosowego zamieniają się w prawdziwe, kulinarne arcydzieło. Zrobienie lodów z tych składników naprawdę nie jest trudne! Podobnie jak w przypadku sorbetu malinowego, tak i tutaj do zrobienia lodów będziecie potrzebować foremek do mrożenia.

Przepis:

– 400 g malin,

– 200 g mleka kokosowego z puszki (tylko tłusta część – bez wodnistej),

– 2 łyżki miodu.

Maliny miksujemy z mlekiem i miodem. Gotowy mus przekładamy do foremek i odkładamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe!

 

 

Mrożona herbata

Mrożona herbata to jeden z tych napojów, które latem mogłyby codziennie gościć na naszych stołach. Jej dużą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji smaków, dzięki czemu każdego dnia możesz cieszyć się inną herbatą. My proponujemy wersję cytrynowo-brzoskwiniową, orzeźwiającą i doskonale gaszącą pragnienie!

– 1 torebka czarnej herbaty,

– 500 ml wody,

– 1 brzoskwinia,

– sok z 1 cytryny,

– 2 łyżki cukru,

– kilka kostek lodu.

 

Herbatę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Na patelnię wrzucamy cukier oraz pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Podduszamy ją, stale mieszając, aż puści sok. Następnie studzimy brzoskwinie, a powstały syrop razem z owocami przelewamy do herbaty. Dodajemy sok z 1 cytryny (jeśli lubicie słodką herbatę, to sugerujemy dodać sok z połówki cytryny) oraz lód. Herbatę podajemy od razu, schłodzoną.

 

 



PolandGerman