fbpx
 

SUPER FOODS – POZNAJ JE BLIŻEJ! Część druga

W drugiej części cyklu o super żywności opowiemy o kilku produktach, które możecie dobrze znać ze swoich domów 😊.  Jesteśmy ciekawi, czy wszystkie stosujecie regularnie! Sprawdźcie!

 

Siemię lniane – wsparcie dla mózgu

Popularne (i jednocześnie czasem niedoceniane!) siemię lniane zdecydowanie zasługuje na miano naszego lokalnego superfoodsu. Jego właściwości są porównywane do słynnych już nasion chia, ale warto podkreślić, że siemię jest przy tym znacznie tańsze, dlatego niewątpliwie warto po nie sięgać. Czego możecie się spodziewać po tych niepozornych, brązowych ziarenkach? Siemię lnianie jest bardzo bogate w kasy omega-3, niezbędne do prawidłowej pracy naszych mózgów. Warto sięgać po nie regularnie, a najlepiej – codziennie! Siemię zawiera też bardzo dużo błonnika, dzięki czemu dobrze wspiera pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Warto również wiedzieć, że regularne stosowanie siemienia lnianego może też obniżać poziom cholesterolu.

Żurawina – jedz na zdrowie!

Żurawina to nasza kolejna propozycja. To owoc tańszy niż jagody goji, które nota bene również są uznawane za superfood. Warto jednak wiedzieć, że bliższa nam żurawina jest bardzo bogata w witaminy i minerały, dlatego zdecydowanie nie warto z niej rezygnować! W żurawinie znajdziecie przede wszystkim sporo witaminy C. Ze względu na dużą zawartość proantocyjanidów, te owoce świetnie sprawdzają się u kobiet z przewlekłymi zapaleniami pęcherza. Żurawina skutecznie blokuje namnażanie bakterii w pęcherzu – warto stosować ją w formie soku przy stanach zapalnych. Ponadto, działa też przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, a także dobrze wpływa na prewencję wrzodów żołądka wywoływanych przez  Helicobacter pylori.

Surowe kakao – zadbaj o magnez

Jeśli często macie problemy z drżącymi powiekami albo ze skurczami mięśni, to polecamy Wam zakupić surowe kakao. Nie jest ono tym samym, co standardowe, sproszkowane kakao. To surowe ziarna kakaowca, które nie są poddane działaniu wysokiej temperatury. Zawierają bardzo dużo magnezu, przeciwutleniaczy, a dodatkowo pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Na zdrowie!



PolandGerman